Wat leuk dat je deze website hebt gevonden!

Wij: Liesbeth en Irma, geven jou graag een kijkje in ons privéleven als 'kinderloze' bonusmoeders.
Vanuit onze eigen ervaringen, schrijven wij over onderwerpen die soms lastig bespreekbaar zijn binnen een samengesteld gezin. Denk aan: Omgaan met de biomoeder, de kinderwens of hoe alles financieel geregeld is. Met deze verhalen, hopen wij jouw rol als stief / plus / lief / bonusmoeder wat overzichtelijker te maken. Lees verder voor meer >>>Wij zijn van links naar rechts op de foto: Liesbeth Kasperink (1977) en Irma Huis in 't Veld (1981).
Allebei maken we deel uit van een samengesteld gezin. We hebben zelf biologisch geen eigen kinderen, maar net als jou wel te maken met een samengesteld gezin. Wij zorgen mede voor de kinderen van onze partner. Een mooie en dankbare rol vinden we, maar ook een ingewikkelde. Dat wij we hierin niet de enige zijn, is ons inmiddels wel duidelijk geworden via de platformen die wij los van elkaar hebben opgericht op Instagram. Via deze weg hebben we elkaar ook gevonden en daar zijn we heel dankbaar voor! De (h)erkenning en weten dat je niet alleen bent, geeft ons de energie om onze krachten te bundelen.

P.s. Irma spreekt op haar >> platform << altijd over een plusmama. Liesbeth over een bonusmoeder. Voor het gemak gebruiken we in de tekst enkel de term bonusmoeder, maar we vinden vooral dat iedereen het mag noemen wat goed voelt.Hoe is de band met de moeder van jouw bonuskinderen?

Misschien wel de meest ingewikkelde relatie binnen de rol als bonusmoeder is die met de ex van jouw partner, oftewel de moeder van de kinderen van jouw geliefde. Iets wat je misschien ook graag met hem had willen hebben. Of waar je niet bij stil hebt gestaan toen je een relatie kreeg. De ex krijg je er in principe altijd bij. Maar andersom is het voor de ex van jouw partner ook even wennen om te ‘dealen’ met de nieuwe partner van haar ex.

In dit verhaal vertellen wij jou hoe dit voor ons is en hoe wij hier in onze weg hebben gevonden.

Liefs, Irma & LiesbethWat als...

Je een kinderwens hebt?
Je deel uitmaakt van een samengesteld gezin, waarbij jouw lief aangeeft genoeg te hebben aan zijn kinderen?
Je jouw gevoelens niet kunt uiten?
Je jaloezie voelt naar de moeder van de kinderen?
Je jezelf afvraagt waar jouw kinderwens vandaan komt?

Wat als…

Dit en nog veel meer vragen over dit belangrijke onderwerp. Wij gingen erover in gesprek en bespraken dingen die we niet eerder vertelden.Vakantie: Feest of Afzien.

Als ‘kinderloze bonusmoeder’ op vakantie met de kinderen van jouw partner. Wij hebben er heel veel over te vertellen. Niet alleen hebben we al de nodige ervaring op mogen doen, ook gingen we erover in gesprek met stiefcoach, ervaringsdeskundige en exper: Jeanette Hultzer van hultzercoaching.

In dit artikel nemen we je mee in onze eigen ervaring en dan vooral wat belangrijk is om rekening mee te houden.

Daarnaast ontvang je de nodige tips om jou, jouw partner en de kinderen een geslaagde vakantie te bezorgen.Wat betaal ik wel en wat betaal ik niet als het gaat om de kinderen van mijn partner?


In dit verhaal kun je lezen hoe en waaraan Liesbeth en Irma meebetalen en krijg je antwoord op vragen als:

* Hoe ga je om met de kosten?
* Ben je wettelijk verplicht bij te dragen aan de kosten?
* Wat is gebruikelijk als het om meebetalen gaat?
* Welke afspraken maak je hierover met elkaar?
* Hoe regelen andere samengestelde gezinnen dit?
* Betaal je bijvoorbeeld mee aan kleding voor de kinderen van jouw partner?
* Waar moet je aan denken als het om de kosten gaat?
Etc.

We wensen je veel financiële duidelijkheid!

Liefs Irma en LiesbethOf ik zelf een kinderwens heb?


Voor mij is dat inmiddels een gepasseerd station, maar ik had zeker graag zelf ook moeder willen worden. In augustus 2021 word ik 44 jaar en voor mij is het ‘goed’ zo. En soms voel ik het verdriet dat het niet gelukt is. Benieuwd naar het complete verhaal van mijn proces?

Zie button voor het complete verhaal.

Liefs, LiesbethBen jij er altijd als de kinderen er zijn, of pak je ook genoeg ruimte voor jezelf?


In mijn rol als 'kinderloze' bonusmoeder, had ik vaak de neiging om er altijd te willen zijn voor de kinderen en hun vader. Van nature ben ik een zorgzaam type, dus wil graag dat iedereen het fijn heeft, maar hierbij verloor ik mijzelf wel eens uit het oog. Tegenwoordig pak ik steeds vaker mijn eigen momenten, zonder schuldgevoel. Dan ga ik als het hier heel druk is thuis, een lange wandeling maken, chillen in mijn kamer of af en toe logeren bij mijn zusje in Haarlem. Als ik dan weer thuis kom, merk ik dat ik weer opgeladen ben en...word ik altijd met open armen ontvangen. "We hebben je gemist", krijg ik dan te horen.